Chronische hyperventilatie
Laat vage klachten niet je leven bepalen
Heeft chronische hyperventilatie invloed op jouw leven?
Symptomen
Chronische hyperventilatie uit zich meestal in steeds wisselende symptomen. Veel mensen die een te groot ademvolume hebben zijn snel moe maar kunnen zich slecht ontspannen. ‘Ik sta altijd aan’ is een veelgehoorde uitspraak. Net als snel buiten adem zijn, veel zuchten of gapen (vooral in rust na inspanning, bijvoorbeeld ’s avonds op de bank na het sporten), niet goed kunnen ‘doorademen’, hoofdpijn vlak na het opstaan, droge mond na het slapen, piekeren zodra je wakker wordt en dan niet meer kunnen slapen, hartkloppingen, druk op de borst, concentratieproblemen, snel geirriteerd zijn en hoge spierspanning tot aan paniek- of hyperventilatie-aanvallen toe.
Typisch voor chronische hyperventilatieklachten is dat regulier onderzoek vaak niets uitwijst. Zo leveren een hartfilmpje of longonderzoek vaak weinig op, terwijl de klachten er niet minder om worden. Dit is vaak erg frustrerend.
Sommige huisartsen geven er tegenwoordig al wel de term ‘chronische hyperventilatie’ aan maar hebben daar dan geen oplossing voor. Buteyko ademtherapie biedt wel een uitweg.
Oorzaak
Een te groot ademvolume, ofwel chronische hyperventilatie, ontstaat vaak na of tijdens een stressperiode. In een tijd waarin het lichaam te weinig ruimte heeft gehad om de dingen te verwerken die gepasseerd zijn. Dat kan na een heftig life-event zijn zoals een scheiding, een overlijden van een dierbare, na een periode van ziekte of een te drukke periode op het werk of tijdens studeren. Maar het kan ook na een langere periode van aanhoudende stress zijn die wat minder opvalt. Wanneer je vervolgens serieuze gezondheidsklachten krijgt, heb je niet door dat stress, en de daaruit voortkomende chronische hyperventilatie, wel eens de oorzaak van je klachten kan zijn. Hoe dit fysiologisch in elkaar zit, hoe stress je ademhaling kan veranderen en wat de impact daarvan is op je gezondheid is best een ingewikkeld gegeven waar we in ons boek ‘Ademhaling als medicijn’ uitgebreid op ingaan. Wil je precies weten hoe chronische hyperventilatie ontstaat, wat de werking van het ademhalingscentrum is en waarom ademvolume meer zegt over je gezondheid dan longvolume, lees dan ons boek!
Oplossing
De hoopvolle boodschap is dat chronische hyperventilatie altijd gecorrigeerd kan worden! En hiervoor hoef je geen ingewikkelde of heftige ademhalingsoefeningen te doen. In tegendeel. Tijdens de Ademwijzer training leer je de ademhaling rustig te maken en het ademvolume naar beneden te brengen. Dit zorgt uiteindelijk voor een andere instelling van het ademhalingscentrum in de hersenen waardoor het ademvolume weer gezond wordt. Na enkele weken tot maanden adem je automatisch rustiger en kunnen dieperliggende gezondheidsklachten die waren ontstaan door de ontregelde ademhaling en stress weer herstellen.
Denk jij dat je misschien ook chronische hyperventilatie hebt? Doe dan eens de ademtest op deze pagina.
Lees of geef cadeau
Veel mensen hebben vage, ademhalingsgerelateerde klachten. Bijvoorbeeld ‘een gevoel alsof je niet lekker kunt doorademen’, druk op de borst, gespannen kaakspieren, veel zuchten en/of gapen (vooral tijdens rustmomenten), tong niet ontspannen in de mond kunnen houden of wat zwaardere klachten zoals paniek- of hyperventilatieaanvallen (vooral in de nacht, na het sporten, na te veel praten of na grote inspanning) Deze klachten hebben te maken met een disbalans in de zuurstof-koolzuurverhouding in het bloed die kan ontstaan door stress. Hieruit kunnen diverse gezondheidsproblemen voortkomen zoals astma, slaap-apneu, hoge bloeddruk, slaapproblemen of spijsverteringsklachten.
In ons boek ‘Ademhaling als medicijn’ leggen we uit hoe de ademhaling werkt, welke invloed stress op de ademhaling heeft en waarom een ongezond groot ademvolume leidt tot serieuze gezondheidsklachten. De theorie van de arts Buteyko staat aan de basis van dit boek en geeft inzicht in waarom een ontregelde ademhaling leidt tot gezondheidsklachten en waarom het resetten van de ademhaling zoveel gezondheidswinst oplevert!
Meten is weten…
Heb jij chronische hyperventilatie?
Adem een minuut rustig door je neus.
Knijp als je een klein beetje hebt uitgeademd (dus zeker niet helemaal) je neus dicht en kijk op de secondewijzer.
Kijk opnieuw op de secondewijzer zodra je aandrang voelt om weer te ademen en laat je neus los.
Kun je nu rustig doorademen zonder dieper te hoeven ademen? Dan heb je de test goed gedaan. (Het is dus niet de bedoeling dat je je neus dichthoudt tot je niet meer kan en je een aantal keer diep moet ademen, alsof je te lang onder water hebt gezwommen.)
Hoeveel seconden heb je je neus dichtgehouden? Lees hieronder wat dat betekent.
Mocht de test niet gelukt zijn, dan kun je deze nogmaals doen (wacht wel even een minuut).
KLIK HIER VOOR UITSLAG ADEMTEST
Uitslag van de ademtest
Een gezond ademvolume ligt rond de 6 liter per minuut.
Resultaat rond de 10 seconden? Je ademvolume is ongeveer 20 liter per minuut. Je ademvolume is daarmee veel te groot en de stressrespons in je lichaam is te hoog. Dit kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Waarschijnlijk heb je al last van klachten zoals benauwdheid, veel zuchten en/of gapen, snel buiten adem zijn, vermoeidheid of problemen met slapen, angst- of paniekaanvallen, astma, hooikoorts, holte ontsteking, lage weerstand, slaap-apneu, hoge bloeddruk of stressklachten.
Resultaat rond de 20 seconden? Je ademvolume is ongeveer 11 liter per minuut. Je ademvolume is te groot en de stressrespons in je lichaam is te hoog. Dit kan tot gezondheidsproblemen leiden. Mogelijk heb je last van klachten zoals benauwdheid, veel zuchten en/of gapen, snel buiten adem zijn, vermoeidheid of problemen met slapen, angst- of paniekaanvallen, astma, hooikoorts, holte ontsteking, lage weerstand, slaap-apneu, hoge bloeddruk of stressklachten.
Resultaat rond de 30 seconden? Je ademvolume is ongeveer 7 liter per minuut. Je ademvolume en stressniveau zijn redelijk goed, toch is je ademhaling nog niet optimaal en kun je klachten krijgen wanneer de stress toeneemt. Verbetering van het ademvolume wordt aanbevolen.
Resultaat vanaf 40 seconden? Je ademvolume is ongeveer 6 liter per minuut. Je hebt een gezond ademvolume en de stressrespons is normaal. Het toepassen van deze training kan preventief werken zodat je in tijden van stress niet alsnog een te groot ademvolume krijgt waardoor klachten zich kunnen ontwikkelen.
Gratis advies gesprek
In een kort telefonisch gesprek kan ik je advies geven over de aanpak van je gezondheidsklachten en uitleg geven wat Buteyko ademtherapie in jouw geval kan opleveren.
Vul hiervoor het contactformulier op deze pagina in of bel: 06 170 190 68