Chronische Hyperventilatie
Online hetzelfde goede resultaat
Aanpak van de ademhaling bij (chronische) hyperventilatie
Door het resetten van het ademhalingscentrum met geselecteerde Buteyko technieken, herstel je een gezond ademvolume van rond de zes liter per minuut. Het hyperventileren is dan voorbij.
Talloze klachten hangen samen met chronische hyperventilatie zonder dat we dat weten: Angst zonder reden, benauwd gevoel, droge mond, duizelingen of een gevoel flauw te vallen, diarree, geluiden of de omgeving worden anders waargenomen, geheugenverlies, geïrriteerdheid, hartkloppingen, hoofdpijn, huilen zonder reden, kriebel in de keel, veelvuldig de keel schrapen, kortademigheid, klam gevoel, kramp in de handen of vingers, lage weerstand, misselijkheid, mondademhaling, obstipatie, onwerkelijk gevoel, opgeblazen gevoel in handen en voeten, pijn in de maagstreek, pijn of druk op de borst, prikkelbaarheid, prikkelbare darmen, problemen met de concentratie of het geheugen, prop in de keel, slap gevoel in de knieën, snel buiten adem bij inspanning, spierstijfheid (tetanie), snel en vaak ziek, slapeloosheid, strak gevoel rond de mond, tintelingen in handen en voeten, vermoeidheid, veel zweten, veel zuchten, wazig zien of tunnelvisie, weinig energie, zwaar ademen of zuchten op een moment dat dit niet nodig is (als je ’s nachts wakker wordt of rustig op de bank zit).
Lees meer...
Door verschillende factoren zoals stress, te weinig beweging of juist te fanatiek sporten of ongezonde voeding, raakt het ademhalingscentrum in de hersenen verkeerd afgesteld en de ademhaling ontregeld. Dit heet chronische hyperventilatie. Eigenlijk bevindt het lichaam zich dan permanent in de ‘vecht-vlucht-reactie’. Bij daadwerkelijk vechten of vluchten is het normaal dat je zwaarder ademt omdat je veel beweegt en er daardoor meer koolzuur wordt aangemaakt (door verbranding). Die extra koolzuur adem je dan uit. Maar als je chronische stress hebt (ook die door ziekte, emoties of mentale stress) en dus de hele dag door zwaarder ademt, dan raak je teveel koolzuur kwijt. Dit heeft onder meer grote gevolgen voor de opname van zuurstof in het lichaam.
We noemen een aantal gevolgen van chronische hyperventilatie die met de Ademwijzer training worden aangepakt:
- Zuurstoftekort. Een te groot ademvolume zorgt voor een zuurstoftekort in het lichaam (Bohr-effect, ontdekt in 1904 door de Deense fysioloog Christian Bohr). Dat heeft te maken met de sleutelrol die koolzuur speelt bij de afgifte van zuurstof in het bloed aan het weefsel. Wanneer je chronisch teveel ademt, adem je teveel koolzuur uit en raakt de verhouding zuurstof-koolzuur in het bloed uit balans. Hierdoor wordt er minder zuurstof afgegeven vanuit het bloed aan de spieren, hersenen en organen.
- Vergeetachtigheid, angst zonder reden en geheugenverlies zijn mogelijke gevolgen van een tekort aan zuurstof in de hersenen. Hartproblemen als bijvoorbeeld anigina pectoris (te weinig zuurstof in de hartspier) kunnen mogelijk ook een gevolg hiervan zijn. en veel astmapatiënten, mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom en mensen met een lage weerstand hebben daarnaast vaak last van vermoeide spieren, het gevolg van een tekort aan afgifte van zuurstof aan de spieren.
- Het immuunsysteem en de spijsvertering worden onderdrukt en de hormoonhuishouding (cortisol, histamine, adrenaline) raakt in de war.
Doordat het lichaam zich voortdurend in de vecht-vluchtreactie bevindt, richt het zich op de korte termijn functies. Het histaminegehalte in het bloed gaat door de ontregeling bijvoorbeeld omhoog, waardoor er gemakkelijker allergische reacties of ontstekingen ontstaan die moeizaam genezen. - Hooikoorts, eczeem en astma komen dan ook opvallend vaak samen voor. De grote hoeveelheid adrenaline die voortdurend aangemaakt moet worden, maakt dat het lichaam steeds meer energie kwijtraakt. Op de lange termijn kunnen de bijnieren het harde werken (om stress-hormonen aan te maken) niet meer aan en krijgen we last van verschijnselen die bij bijnieruitputting horen. De symptomen daarvan komen overeen met wat sommige mensen met chronische hyperventilatie ook ervaren: aldoor vermoeid, behoefte aan cafeïne, zout, suikers, weinig weerstand, en een verlaagd libido.
- Benauwdheid, verhoogde bloeddruk, koude voeten en handen, incontinentie of darmproblemen. Al deze klachten hebben één ding gemeen: verkramping van het glad spierweefsel. Glad spierweefsel zit rond alle vaten in ons lichaam zoals om de luchtwegen, bloedvaten, darmen, blaas en urinewegen. Bij een tekort aan afgifte van zuurstof verkrampt dit glad spierweefsel en kan het op diverse plekken effect hebben omdat de doorstroming vernauwd is.
- Gejaagdheid, niet kunnen concentreren, zenuwprikkelingen of tintelingen in handen of in het gezicht, gevoel op watten te lopen, innerlijke onrust, angst zonder reden. Feit is dat koolzuur een kalmerende invloed heeft op het zenuwstelsel. Een tekort aan koolzuur zorgt voor een overprikkeld zenuwstelsel. Tel daar nog bij dat de hersens minder zuurstof krijgen vanwege het eerder genoemde Bohr-effect en je hebt heel wat mogelijke klachten te pakken…
Aanpak van stress bij (chronische) hyperventilatie
Het aanpakken van de stress in je lichaam en veranderen van stressgedrag is essentieel om de klachten in de toekomst niet terug te krijgen.
Door verschillende factoren zoals stress, te weinig beweging of juist te fanatiek sporten of ongezonde voeding, raakt het ademhalingscentrum in de hersenen verkeerd afgesteld en de ademhaling ontregeld. Dit heet chronische hyperventilatie. Eigenlijk bevindt het lichaam zich dan permanent in de ‘vecht-vlucht-reactie’. Bij daadwerkelijk vechten of vluchten is het normaal dat je zwaarder ademt omdat je veel beweegt en er daardoor meer koolzuur wordt aangemaakt (door verbranding). Die extra koolzuur adem je dan uit. Maar als je chronische stress hebt (ook die door ziekte, emoties of mentale stress) en dus de hele dag door zwaarder ademt, dan raak je teveel koolzuur kwijt. Dit heeft onder meer grote gevolgen voor de opname van zuurstof in het lichaam.
Lees meer...
In de maanden dat je de Ademwijzer training doet ga je stap voor stap gejaagd gedrag vervangen voor dingen doen vanuit ontspanning. Dit kan omdat je tijdens de dagelijkse oefeningen mentale en fysieke ontspanning aan het oefenen bent. Het is letterlijk een verademing als je merkt dat je niet meer zo hoeft te denken of piekeren. Denken is niet verkeerd, maar het niet kunnen stoppen met denken is een grote stressfactor.
Veel mensen kunnen nog maar nauwelijks wat stress loslaten door het gebrek aan zuurstof door teveel ademen in alle spierweefsel (en de hersenen!) en het overprikkelde zenuwstelsel. Een kort lontje en snel emotioneel zijn hoort bij het tekort aan koolzuur door teveel ademen. Wat heerlijk als je je dan (weer) helemaal kan ontspannen, zowel mentaal als fysiek. Natuurlijk is dat wel een proces. Want er komt nog wel meer kijken bij het loslaten van stress dan alleen leren mentaal en fysiek te ontspannen en je axdemhaling gezonder maken. Ikzelf moest nog bepaalde voedingsaanpassingen doen zodat mijn lijf niet in de voedingsstress zat enm zo heeft iedereen nog wel stappen in de gorede richting te zetten. Maar eenmaal de Ademwijuzer trainingaangeleerd, heb je hem voor altijd in je rugzak om in te zetten als de stress weer de kop opsteekt.
Klik hier om ademhaling en stressklachten te checken
Meer weten?
Lees ons boek ‘Ademhaling als medicijn’
♥ Over hoe de ademhaling werkt, gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek van de arts K. Buteyko
♥ Hoe stress onze ademhaling beïnvloed en wat dit betekent voor onze gezondheid
♥ Ademhaling en stress in relatie tot diverse aandoeningen. En meer…
Ik voelde me angstig, fysiek ziek, vertrouwde mijn lichaam niet meer en had geen controle over mijn ademhaling. Grootste wens was weer vertrouwen krijgen in mijn lichaam.
Ik voel me nu als herboren. Ben trots op de motivatie en discipline die ik voelde, geboren uit de urgente noodzaak om iets te veranderen. Ik heb geleerd en ervaren hoe stress me in de afgelopen jaren heeft belemmerd, geblokkeerd en fysiek ernstig heeft verzwakt. Ik heb nu weer zelf de regie over mijn gezondheid gekregen en snap mijn lichaam beter. Voor mezelf gaan zorgen heeft me ook meer zelfvertrouwen opgeleverd. Daar ben ik heel dankbaar voor.
Tijdens mijn pubertijd werd bij mij chronische hyperventilatie (CHV) geconstateerd. Dit gaf bij mij een breed scala aan vage klachten die ik sinds die tijd met me meedroeg. Uiteindelijk escaleerde dit in een tijdelijke ‘ongeschikt melding’ vorig jaar. Bij veel collega’s (maar ook buiten het werk) hoor ik vaak over diezelfde soort klachten, met name een lage weerstand, slaapproblemen en weinig energie, maar ook darmproblemen en spierspanningsklachten. Met de Ademwijzer training heb ik mijn ademhaling leren verbeteren met een aanzienlijke vermindering van de klachten tot gevolg. Hierdoor ben ik niet zozeer beter gaan presteren op mijn werk, maar ben ik minder vaak ziek, moe of ‘not-fit-to-fly’. De meeste klachten zijn (grotendeels) verdwenen en ik heb weer veel meer energie. Ondanks dat ik niet wist dat de ademhaling zo’n grote invloed op de gezondheid kon hebben, ben ik overtuigd geraakt van de winst die valt te halen uit een gezonde ademhaling, gebaseerd op een diepe en regelmatige ontspanning. De therapie vergt discipline en tijd maar het komt de gezondheid en productiviteit zeker ten goede! Wanneer mensen hier op tijd mee beginnen, kan het ook preventief werken tegen langer ziekteverzuim vóórdat het escaleert, zoals bij mij. Ik raad het iedereen aan.
Ik heb de training als zeer prettig ervaren. De begeleiding van Marc helpt je echt door het proces heen te gaan. Het ging bij mij met ups en downs en door soms even kort contact te hebben of een berichtje te ontvangen, weer de moed om met nieuwe energie weer aan de slag te gaan. Ik ben tevreden met het resultaat dat ik in deze 12 weken hebben behaald. Ik heb ervaren dat je dicht bij jezelf en bij je eigen gevoel moet blijven, voor mij was dat de manier om de kans van slagen het grootst te laten zijn.
Podcast
Met veel plezier heb ik een aantal podcastst gemaakt met verschillende onderwerpen. Kijk maar eens of er een voor je bijzit.